Jihuu, neljä yötä jouluun!

No mulle se tuo mieleen ajat jolloin perheet kokoontuu yhteen viettämään yhteistä aikaa. Tunnelmallisissa kodeissa, joulukoristeiden keskellä, kaikki postikorttihymyt naamalla,puhtaissa vaatteissa, ehkä niissä vähän paremmissa vielä, yhdessä hiukan jäykässä mielentilassa aloitetaan aaton vastaanotto. Ensin haetaan ukkien ja muiden voimin kuusi, naperot pulkassa ja lämmin kaakao termarissa. Iseillä ehkä jotain muuta lämmikettä saunaa odotellessa. Kuusi koristellaan sisällä ja laitetaan valot siihen palamaan. Tuoksuu tuoreelle havulle ja kirpeälle pakkaspäivälle. Yhdessä otetaan vastaan joulurauhanjulistus sieltä Turun parvekkeelta. Laskeudutaan hiljaisen ja rauhallisen pyhän viettöön. Sitten saunotaan ja sitten saadaan kutsu mummun laittamaan juhlaillan ruokapöytään. On rosollit ja sillit, tilliperunaa ja kinkut kastikkeineen, löytyy jokaisen sukuhaaran valittajallekkin jotain, että muut saisi yhden päivän lomaa nalkutuksesta. Ja mummu parka on viikon vääntänyt reumaattisilla käpertyneillä käsillään joka suulle jotain. Mummu, joka jää jalkoihin, kun sedät ja enot rynnivät kinkun kimppuun. Enkä tarkoita tällä kinkulla serkun uutta tyttöystävää, jonka takapuolta ihallaan sitten kun joulukonjakkia on siemailtu pullo jos toinenkin.

No saunanraikkaana ja kinkku luuhun asti kaluttuna jäädään odottamaan illan kohokohtaa. Taustalla soi joululauluja. Pienet piltit tietysti ikkunoissa jo kurkkimassa ja tunteja sitten jo aloittaneena kyselyn: "milloin pukki tulee, tuleeko pukki, eikö pukki tulekkaan, äiti?" Pienenpienet kämmenet hikisinä odotetaan koko vuoden huipentumaa, ja kilttinäkin on pitänyt olla, ainakin viikko. 

Tällä välin myös joulupöydän punaviinit on maisteltu ruoan kanssa tyhjäksi. Onneksi ukin lämmikevaratossa on vielä muutama lämmike jäljellä. Ja niistä riittää varmasti myös pukille sitten kiitosnaukut. Jännitys tiivistyy ja mukavasti konjakin kyllästämä setä alkaa ajankulukseen kiusata potkaluusta nautiskelevaa Turrea. Eipä kotvaakaan kun Turre lentää luineen pakkaseen ja setän kättä desinfioidaan ja tyrehdytetään vuotoa sormista. Tulevaisuuden ennustajana voin nyt kertoa eläintenystäville että Turrella kävi tuuri kun sai ulkoiluvuoron.

"KOP,KOP, Onkos täällä ollut kilttejä pilttejä? HOHOHOOOO!" Topattu punainen joulupukki jylisee ovelta. Harmi vaan, että lapset oli ikkunassa kun pukki puki naamaria ja partaa autossa parkkipaikalla.....

jatkuu osassa 2.